Korsholms Pensionärsförening r.f.

Nyhetsbrev 4/2020

15.06.2020 kl. 09:18
Sommaren står i sin fullaste prakt och sällan har maskrosen blommat så intensivt som i år, eller också har vi glömt hur det brukar vara.
Även om vi här hos oss, tillsvidare i alla fall, är väl förskonade från corona-viruset, så kan det sätta sordin på sinnesstämningen även den vackraste försommardag. Vi hoppas därför att du tar hand om dig på bästa sätt och även tänker på och stöder människor i din närmiljö som kan behöva stöd på något sätt eller behöver få prata med någon i sin ensamhet.

 

Styrelsen har haft möte och funderat på aktiviteter som kunde vara trygga att genomföra. Vi vill så gärna göra något för er medlemmar under de förutsättningar som finns trots begränsningarna.

 

Vi inbjuder till friluftsdag torsdagen den 25 juni kl. 12-15.00 på Klobbskat.

Föreningen bjuder på grillkorv med dricka, på bryggan underhåller oss Stig Snickars med dragspelsmusik.

Kvarken Bryggeri har öppet hus där vi kan bekanta oss med tillverkning av öl. Möjlighet finns också att ta en tur upp till det nybyggda utsiktstornet.

På Cafe & Restaurant Compassens terrass kan vi köpa oss glass och kaffe och på hemvägen ska vi passa på att vika in till fiskaffär Cederberg, vid Replotbron, för att inhandla nyrökt sik och abborrfiléer. Han har laddat upp med fisk och lovat oss en guidning runt fiskebåtarna i hamnen.

Tyvärr kan ingen gemensam transport ordnas. Alla tar sig till Klobbskat med egen bil;  parkeringsmöjligheterna är goda.

Du är välkommen den tid som passar dig bäst med egen bil och alla tar ansvar för att hålla avstånd till varandra.

 

Nästa friluftsdag håller vi i Skatila onsdagen den 12 augusti kl. 13-15.00.

Då bjuder vi på kaffe från långbord till musikunderhållning och allsång.

Kråkskogsbagaren Mikael Eriksson ska vi då bjuda in så att vi kan inhandla färska grisar både till kaffet och kanske även att ta med hem.

Melinda Backlund, som är medicinsk tränare, kommer och visar oss nyttiga övningar, som vi kan göra hemma.

Även till detta tillfälle tar vi oss på egen hand.

 

IT- NYTT

Som ni kanske märkt har ni i er e-postlåda fått ett par e-postmeddelanden från pensionärsförbundets chefredaktör Markus West, innehållande länkar till God Tid i e-tidningsformat. Detta har inte berättats i förväg av den anledningen att vi inte varit säkra på huruvida arrangemanget är tekniskt genomförbart med våra begränsade resurser. Men nu verkar det som om det skulle fungera klanderfritt och därför har vi på detta sätt begärt e-postversionen till alla våra medlemmar som uppgett sin e-postadress.

E-tidningen är kostnadsfri för vår förening så därför har den kommit i er e-postlåda.

Detta ger er samtidigt nödvändig träning i den digitala världen.

Om ni absolut inte vill ha meddelandet med länkarna till tidningen, eller ni tycker det är jobbigt att klicka bort det (sätta det i Papperskorgen) vänligen meddela till mig pergoran.ena@gmail.com (medlemsregisteransvarig) så ”kruxar” jag för att ni inte i fortsättningen önskar få det i er e-postlåda.

Vissa medlemmar har redan meddelat att de inte önskar denna form av God Tid och har därför ”stängts av”.  

Som Korsholms pensionärförenings medlem kommer ni ändå att få papperstidningen (1 ex. per hushåll) som tidigare.  

 

INFORMATION FRÅN KORSHOLMS VUXENINSTITUT

Institutet kommer att - så långt det är möjligt - erbjuda kurser som normalt med närstudieträffar. De kommer naturligtvis att följa med de restriktioner som ges och ändra på sina verksamhetsformer om det behövs.

Faktum kvarstår, att de av oss som är 70 +, hör till riskgrupperna och ska fortsättningsvis hålla fysisk distans. Vuxeninstitutet är mån om att alla ska ges möjlighet att vara delaktiga i kursverksamheten, och därför kommer en del kurser att erbjudas på distans som så kallade nätbaserade kurser, där man tryggt och enkelt kan delta hemifrån med hjälp av dator, surfplatta eller smarttelefon. Förutom att hålla kurser på distans kommer de också att erbjuda aktiviteter utomhus så länge väder och vind tillåter.

Den nu rådande krisen drabbar hela världen, men gradskillnaderna i hur hårt den drabbar på olika områden är ytterst olika. En omständighet som kan skilja är i vilken utsträckning man är kunnig och med i den digitala vardagen. Digitalisering leder till ökad självständighet, minskad isolering och är en möjliggörare på många olika sätt; det visar inte minst den pågående coronapandemin.

Vi vill tillsammans med Vuxeninstitutet slå ett slag för att få så många som möjligt med. Vi uppmanar nu dig som är vän eller anhörig till någon som skulle ha nytta och glädje av att vara med i den digitala världen att ge hen hjälp med att införskaffa digitalt hjälpmedel och sen vägleda. Eller så kan du som är i behov av hjälp inom det digitala området efterfråga den av dina närstående.

För dem som nu vill inspirera och hjälpa en närstående eller vän med att komma i gång med en digital vardag ordnar Vuxeninstitutet ett seminarium i slutet av augusti. Där får du det stöd och de verktyg som du behöver för att stöda en annan. Du kan redan nu anmäla dig här:

https://vuxeninstitutet.korsholm.fi/kurser/visa/5864-000110-digistod-for-anhoriga

Seminariet hålls på distans via Zoom och heter ”Digistöd för anhöriga” och är gratis.

 

FOLKHÄLSANS FÖRBUND VILL SPRIDA INFORMATION:

”Närståendevårdare och anhöriga: vi finns till för dig!

Du som har omsorg om en nära person och känner att du vill prata en stund, tag kontakt med oss. Våra erfarenhetsmentorer tar gärna emot telefonsamtal. Mentorerna har egen erfarenhet av närståendevård och har genomgått en kamratstödsutbildning. Du har också möjlighet att delta i våra återkommande virtuella kaffe träffar. Du kan delta via dina dator, smarttelefon eller surfplatta. Känner du dig tveksam att mötas digitalt men ändå lite nyfiken, tag kontakt- tillsammans försöker vi!

Du är också välkommen med i vår facebookgrupp (en sluten grupp) för närståendevårdare. Vill du veta mera, få kontakt med en mentor eller bara prata en stund tag kontakt med  Pia Nabb, tfn.050 542 8175, pia.nabb@folkhalsan.fi

Varmt välkommen med!”

 

MINDYOURBODY MASSÖR MAGNUS HAGLUND ERBJUDER:

Föreningens medlemmar ges 10% rabatt

Tjänster normal pris:

45 min: 45€

60 min: 50€

90 min: 70€

120 min: 100€

Telefonnummer: 050 564 1341

Massage tekniker: klassisk massage och specialisering inom ledrörlighet.

Adress: Marknadsvägen 3, 65610 Korsholm (Valloniahuset 2:a våningen).

 

Vi återkommer med mera information om aktiviteterna i Föreningsspalten i Vasabladet och i  Nyhetsbrev, som alla medlemmar som angett sin e-post till föreningen får.

 

Adress till föreningens hemsida:

https://korsholm.spfpension.fi/start/

 

Begär gärna medlemskap i våra två Facebookgrupper:

- Korsholms pensionärsförening och

- IT-Cafe Korsholms Pensionärsförening.

 

VAR RÄDD OM DIG OCH VARANDRA!

 

DU ÄR HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN MED PÅ VÅRA FRILUFTSDAGAR!

Korsholms Pensionärsförening